Se livet som en gungbräda

Tänk dig en gungbräda. Om du tynger ner på ena sidan så lättar den andra sidan och tvärt om. Om du nu tänker dig att den ena sidan representerar det som är positivt i ditt liv, det som ger dig energi, påfyllnad och glädje och den andra sidan representerar dina problem, det som är negativt och jobbigt. Vilken sida vill du ska väga tyngst?

De flesta av oss vill ju såklart ha ett liv där det är plussidan som väger mest. Att det är där vi har vår tyngd. Ibland är det inte så per automatik. Livet går upp och ner, precis så som en gungbräda kan vippa upp och ner. Det händer saker och det hör i viss utsträckning till livet. Vi har det trist på jobbet, vi separerar, vi förlorar någon vi tycker om, vi bråkar och är osams med vänner eller vi lyckas inte med något projekt vi har. Eller så mår vi bara allmänt dåligt. Allt sådant kan ju hända lite nu och då. Och det påverkar oss.

Det finns ofta ljus i mörkret, även om det är lika långt borta som månen

När det händer jobbiga saker har vi rätt att få känna sorg, ilska, uppgivenhet eller vad det nu kan vara för känsla som dyker upp. Men ofta gör det så att minussidan på gungbrädan tyngre. Ibland blir den så tung att den åker rakt ner i marken och verkar vilja stanna där. För gott. Ibland är det svårt att få bort den där klumpen som satt sig på minussidan på gungbrädan! Men, trots det har vi ändå möjlighet att påverka jämvikten lite. Vi kan välja vad vi gör, varje dag. Även när vi är i situationer då vi har det tufft så kan vi göra val som ger energi och kanske även glädje. Tyvärr blir det ibland tvärt om. I våra jobbiga stunder i livet, när vi inte per automatik känner glädje eller inspiration, väljer vi kanske bort det som skulle kunna lägga vikt på plussidan på gungbrädan. Vi ”orkar” inte träffa kompisar, träna eller gå på konsert. Vi tycker inte att vi ”förtjänar” att lägga oss i badet och slappa, och vi tycker kanske att vi varken har tid eller energi till att prioritera just det där som faktiskt kan få oss att må lite, lite bättre. Det som gör plussidan tung.

Men tänk om det är så här: Just nu är det tungt på minussidan. Kanske kommer det att lätta av sig självt, men ibland kan det faktiskt lätta en anings aning just för att vi själva väljer att lägga mer vikt på plussidan; att göra det vi tycker om och som ger oss energi.

Att vara ute i skogen med min familj ger mig energi. Både i bra och dåliga tider

Att göra mer av sådant som gör plussidan tung behöver inte betyda att vi gör mer totalt sett. Det betyder kanske mest av allt att vi vågar prioritera oss själva. Se det som att det är ett behov du har precis som att äta, dricka, sova. Och kanske är det just när livet är tufft som du behöver det som bäst?! Det som ger dig något positivt.

Dessutom; genom att då och se till att plussidan är tung så kommer du att ha en rejäl motvikt där när tuffare tider kommer. Du kommer att vara bättre rustad för påfrestningar.

Vad finns på din plussida på gungbrädan? Är du nöjd? Finns det saker du skulle vilja lägga där som du inte har där än?

Utsikt från dagens kravlösa och underbara löptur.
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras