Kan du ge första hjälpen?

Jag har jobbat i stort sett hela mitt yrkesliv med psykisk hälsa och ohälsa, men först nu kan jag titulera mig ”förstahjälpare till psykisk hälsa”. Det bästa är att vi alla, oavsett om vi jobbar med det eller inte, kan bli just ”första hjälpare i psykisk hälsa” precis som att vi kan lära oss första hjälpen i form av hjärt-lungräddning. Men varför ska vi då bli ”första hjälpare till psykisk hälsa?”

De flesta har nog snappat upp att den psykiska ohälsan ökar. Främst bland unga och allra mest hos unga kvinnor/tjejer. Det är svårt att hitta några tydliga orsaker men några saker som lyfts i sammanhanget är sociala mediers påverkan, att barn och unga är mer stillasittande idag, mer tid framför skärmen osv. Men psykisk ohälsa finns i alla åldersgrupper och i alla typer av sammanhang och det är viktigt att förstå dels hur mycket i vardagen som påverkas av ohälsan och hur dåligt en kan må, dels att det finns samband mellan psykisk ohälsa och förtidig död.

Att vara första hjälpare handlar till stor del om att våga se, våga fråga och våga finnas kvar. Att vara den som bryr sig kan faktiskt rädda liv! 

Kanske kan du peppa personen att hålla fast vid sina sociala sammanhang, eller hålla fast vid veckans träningspass eller i alla fall komma ut på en promenad. Dessa saker kan vara nog så viktiga!

Samtidigt är det ju så att de allra flesta i Sverige mår bra eller till och med mycket bra. Livet går upp och ner och innehåller naturliga variationer. ”Man kan inte vara på topp jämt” – det är också viktigt att komma ihåg. Men psykisk ohälsa är något annat än att ha en dålig period någon gång då och då.

Motion, träning, fysisk aktivitet eller vad vi nu vill kalla det för är viktiga ingredienser för psykisk hälsa. Men det viktigt att komma ihåg att inget idrotts- eller träningssammanhang är fredat från psykisk ohälsa. För den finns överallt i alla sammanhang. Sen är det viktigt att skilja på träning för hälsa och träning för prestation och som yrke! Två elitidrottare som klivit fram och berättat om sin ohälsa är bland annat Erika Kinsey och Kajsa Kling. Och många fler finns. Kolla gärna in SVT’s klipp om idrott och psykisk ohälsa

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras