Bli hållbar

För ett antal år sedan sa min dåvarande chef att ”En bra arbetstagare är den som ser till att göra sig hållbar”. Alltså, en bra arbetstagare är inte den som bara borrar ner huvudet mellan axlarna och kör på med full effektivitet dagarna i ända. Då är du inte bra, varken för dig själv eller för din arbetsgivare – för du kommer inte att hålla över tid.

Har du lite koll på träning så vet du förmodligen att nyckeln till träningsresultat och framgång är balansen mellan belastning och återhämtning. Det är återhämtningen som bygger upp och gör dig starkare. Det går inte bara att köra tuffa pass dag efter dag efter dag om inte återhämtningen blir tillräcklig. Även i enskilda pass behöver vi ibland lägga in återhämtning för att kunna köra på hög intensitet, när vi kör till exempel intervaller. En bild vi kan ta med oss även i jobbet och vardagen överlag.

En klok och bra arbetsgivare ser återhämtning som något viktigt och stöttar och uppmuntrar sina arbetstagare att skapa utrymme för återhämtande pauser och inslag i jobbet. Och nu vill jag vara tydlig med att jag här inte bara menar fikapaus förmiddag och eftermiddag med kaffe, skvaller och soffhäng. Det kan så klart vara väldigt trevligt och självklart ska vi vara sociala med varandra på jobbet. Men varför inte byta soffan mot lite friskluft och en promenad? Präktigt?! Kanske det, men lika fullt det jag faktiskt tror gör en skillnad på både kort och lång sikt.

Om du har möjlighet så planera in klok återhämtning i din jobbvardag; promenader, friskluft, dagsljus, en powernap då och då. Har du friskvårdstid – använd den! Är möjligheterna små under din arbetsdag – ta de tillfällen du faktiskt hittar. Eller lägg till lite tid innan och efter arbetet. Kanske ligger din skillnad i hållbarhet i tio minuter före jobbet? Och ta upp det med chefen vid nästa medarbetarsamtal: ”Jag arbetar för att göra mig hållbar, därför är jag en bra arbetstagare. Vad kan du som chef göra för att öka min möjlighet till återhämtning i jobbet?”

Att bli hållbar handlar om att säga JA till sig själv!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras