Återhämtning efter marathon

Stockholm marathon är över och det är bara att samla ihop sig och gå vidare. Att springa ett marathon är en stor påfrestning på kroppen så hur får man bäst återhämtning efter det?

Nu inleds den absoluta ”post-marathon-veckan”. Jag är inte särskilt euforisk över mitt resultat på årets Stockholm marathon. Sanningen och säga så är jag lite besviken. Värmen i årets lopp knäckte mig totalt och jag kunde inte alls springa på i det tempo jag siktat på. Det positiva med det är att jag så här dagen efter, känner mig rätt så fräsch ändå; jag belastade ju inte kroppen riktigt på samma sätt som om jag legat på i ett snabbare tempo.

Men hur som helst; att springa en mara är alltid en utmaning och en stor ansträngning för kroppen! Därför behövs också en genomtänkt återhämtning och en förståelse för att även om det går att känna sig relativt fräsch efter några dagar så kommer delar av kroppen inte att vara fullt ut återhämtad ändå. Det gäller att ta det med i beräkningen. Jag har en del kommande tävlingar inplanerade också så nu är utmaningen att träna smart inför dem.

Vätska, sömn, kost, fysisk aktivitet.

Första timmarna efter målgång går som vanligt åt till att fylla på; mat och vätska. Detta år var vätska i stort fokus. Ibland är det svårt att få i sig något om kroppen är utmattad och man kanske till och med mår rätt illa… Så klart kan en tänka att det finns ”bättre” och ”sämre” saker att få i sig, men är det totaltomt i tanken kan man behöva börja med det man är sugen på – vad som helst som går ner.  När man börjar må lite bättre är det fint att få i sig lite ”riktig” mat. Dagarna som kommer är det också schysst mot kroppen om man visar den extra omsorg genom att se till att äta och dricka bra och med fokus på uppbyggnad. Tänk att det som brutits ner behöver byggmaterial för att kunna bli starkt igen!

Att sömn är viktigt för återhämtning det tror jag många vet. Ibland är det dock svårt att sova natten efter ett lopp. Kroppen är uppe i varv och jobbar förfullt med återhämtning. Kanske ligger det dessutom kvar en del vätskebrist så att pulsen är hög. Går det inte att sova så bra första natten så får en ta nytag kommande nätter. Kanske en kortare tupplur under dagen också kan få plats?

Bilden är från Uppsala Kulturmarathon 2017 – ett lopp jag kan rekommendera. Superhärligt!

Jag kan vara väldigt sugen på att komma igång tidigt med träning igen. Speciellt om det har gått lite sämre. Då vill jag träna som tusan för att kunna göra bättre ifrån mig vid nästa tillfälle. Det gäller dock att skynda långsamt. Det kan vara bra att komma igång med lättare fysisk aktivitet ganska snart efter ett lopp. Men det behöver nödvändigtvis inte vara löpning. Jag har lovat mig själv att denna gång kommer jag att ta några dagar då mycket träning blir i form av cykling. Fysisk aktivitet ökar cirkulationen och hjälper också till vid återhämtning och uppbyggnad, men bör inte vara tufft ansträngande närmaste tiden. När går det att börja köra hårt igen då? Ja, det beror på så många faktorer och är väldigt individuellt. Det bästa är att försöka lyssna på kroppen. Precis som när det gäller att komma igång efter sjukdom eller skada så brukar det löna sig att tänka ”hellre en dag senare än en dag förtidigt”.

Och så det mentala förstås.

Att genomföra ett marathon eller någon annan större tävling, ett mål man kanske siktat på länge och jobbat sig fram till, påverkar även mentalt. Kanske gick det jättebra och du är dagarna efter fylld av glädje! Kanske gick det bra, men du är sugen på bättre, eller så gick det sämre och du vill inte alls. Eller så gick det dåligt och du vill ha revansch?  Möjligheterna är många även här. Hur som helst så tycker jag att man kan unna sig en reflektion över loppet; att plocka fram det positiva och våga njuta lite av det. Det finns alltid bra saker, även när det gick ”uruselt”. Kanske var det just att du släpade dig i mål, trots att det kändes dåligt från start – vilket pannben du måste ha i så fall!!! Sedan kan man så klart även titta efter det man vill förbättra. Men jag tycker också att det kan vara skönt att för ett tag släppa lite på mål, målbilder, mentala uppladdningar med mera och bara gå på lust ett tag. Vad som är ”ett tag” det är upp till var och en. För mig brukar det vara ett par dagar, sedan vill jag ha nya utmaningar att sikta emot.

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras