Det är aldrig försent att utvecklas!

Tillhör du dem som tänker att det går utför när du passerat 25-års sträcket? Eller i alla fall någonstans efter 30? Så synd. Det är klart att åldern påverkar oss, och kanske främst vår fysiska kapacitet, men det finns ändå utrymme för att utvecklas. Det är jag övertygad om.

Jag blir så imponerad av att se äldre människor ge järnet och engagera sig i sin träning. ”Vad driver dem”, tänker jag. Själv fyller jag 40 år i år och min ambition och lust att träna för att förbättra mig har ju inte sjunkit med åren. Nästan tvärt om faktiskt. Men är det någon mening då? Att kämpa sig igenom tuffa intervallpass, odrägligt långa långpass och vinterns hårda styrketräning när man börja närma sig halvvägs till 80? Ja, absolut! Först och främst för att det är kul så klart, men även för att jag faktiskt har lust att bli bättre. Och jag tror att jag kan det.

Vissa fysiska förmågor sjunker naturligt med ålder, men med träning kan de hållas uppe en längre tid. Det är skönt att veta. Vissa förmågor kan till och med öka med träning, oavsett ålder. Och är du dessutom relativt otränad så har du stor förbättringspotential! För det som påverkar mest är faktiskt vad du väljer att göra.

Det finns dessutom andra saker att slipa på som kanske inte är lika kopplat till fysisk kapacitet. Till exempel teknik och taktik. Själv har jag utvecklat min löpteknik främst under de senaste åren just av den enkla anledningen att jag har jobbat med den.

Så, det är aldrig försent att utvecklas! Våga utmana dig själv och du ska se att något kommer att hända! Kolla gärna in Kerstin och Astrid, två idrottare som verkligen inspirerar till att fortsätta träna – livet ut!

Om du vill ha lite mer fakta kring prestation och ålder kan du läsa på Presteramera. De har koll på detta, och en hel del annat kring fysisk prestation.

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras