Hur viktig är vikten egentligen?

Det finns få anledningar till att hålla koll på vikten. Håller du med? Det beror säkert på vem du är, hur ditt liv ser ut och vilket syfte du har med att veta vad du väger.

Jag väger mig inte särskilt ofta. Till viss del så beror det på att vi inte har någon sådan våg här hemma. Men det beror även på att jag sedan en tid tillbaka bestämt mig för att det inte är viktigt för mig att veta exakt vad jag väger. Det är viktigare för mig att ha en balanserad och (hyfsat) hälsosam livsstil. Och hur vet jag att jag har det? Ja, inte genom att väga mig titt och tätt utan genom att vara öppen och ärlig med mig själv. Jag vet ju vad jag äter, vad jag gör och vad jag tränar. Jag vet hur min kropp ser ut och fungerar, vad den klarar av och vad den (ännu) inte kan. Den är inte perfekt. Jag är inte perfekt och kommer aldrig att bli det heller, oavsett hur många, få, stora eller små siffror som står på vågen. Och jo, jag har haft både stora och små siffror på vågen genom livet.

Vad säger egentligen siffrorna på vågen?

Kort sagt: vågen berättar din vikt – och inget annat. Sifforna säger inget om hur hälsosam, stark, snabb eller effektiv du är. Den säger inget om vad du lärt dig, hur glad du är, hur pepp du blir på träning eller hur mycket vardagsmotion du får in i livet. Den säger inget om hur mycket grönsallad och andra nyttigheter du har satt i dig den här månaden. Den säger inget om hur du mår varken psykiskt eller fysiskt, hur många vänner du har, hur trevlig du är som person, hur intelligent du är eller hur lyckosam du kommer att bli i livet.

Jag vet att vikten kan vara en måttstock som inspirerar många i livsstilsförändringar. Att det kan vara ett sätt att mäta båda för den som vill gå ner- eller upp i vikt. Men om inte möjligheten att väga sig fanns? Hur skulle du då veta att du var på rätt väg? Vad är egentligen det viktiga? Siffrorna på vågen? Känslan inuti? Kroppens användbarhet?

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras