Sover du gott?

Idag är det tydligen den internationella sömndagen. Borde kanske vara internationella sömnnatten, men oavsett vilket så är det aldrig fel att visa på vikten av bra sömn. Du vet väl om alla fördelar som sömnen har för din hälsa och visst har du väl koll på hur du skapar förutsättningar för bra sömn? 

Sömn är en förutsättning för bra hälsa och för att kunna fungera som människa. I sömnen repareras och återställs det som vi ”sliter” på under vår vakna tid. Vi bearbetar intryck och lagrar ny kunskap. En bra sömn gör det betydligt lättare att klara av stress och dessutom är det en bra boost för immunförsvaret, både på kortare och längre sikt. Lite mer om sömn kan du läsa här

Ju mer och hårdare du tränar desto viktigare blir sömnen – att den är tillräcklig i mängd såväl som kvalitet. Sömn är superviktig för att träningen ska bygga upp istället för att bryta ner. Så träna mycket = sov mycket.

Hur får vi då en bra sömn?

Som mycket här i världen så är det lite individuellt vad vi behöver för att sova bra, men några tips:

  • Varva ner en stund innan du lägger dig. Försök att både rent fysiskt och mentalt lägga undan sådant som stressar, stör eller aktiverar dig. De saker du inte gjort eller de problem du inte löst så här långt på dagen kommer du inte att lösa nu heller. Sätt dem på paus och ta dem i morgon i stället.
  • Undvik skärmar de sista timmarna innan läggdags. Ljuset från skärmar påverkar vår sömncykel negativt, det finns mycket forskning som visar på det. Men dessutom blir vi lätt störda av att ”jag ska bara kolla…” eller pushnotiser eller meddelanden som dyker upp. Bara vetskapen av att mobilen ligger i närheten kan trigga lusten att kolla Insta en sista gång innan läggdags. Gör sovrummet till en mobilfri zon om du kan!
  • Motionera och träna – men undvik dina hårdaste pass på kvällen. Fysisk aktivitet gör sömnen bättre! Allra bäst är det om vi kan vara aktiva på förmiddagen, eller i alla fall inte för sent. Träning aktiverar kroppen och ibland kan det vara svårt att komma ner i varv om den intensiva träningen ligger sent på kvällen.
  • Lus på dagen, mörker på natten. Ljus triggar vakenhet och mörker triggar sömn! Försök att vara ute i dagsljuset på dagen – ju mer desto bättre – och gör nersläckt och mörkt på natten.
  • Undvik koffein, tobak och alkohol. Alla dessa medel påverkar kroppen och hur vi sover. Vi är olika känsliga för t e x koffein, men vill du förbättra sömnen kan det vara en god idé att undvika kaffe i slutet av dagen. Tobak tycker jag hamnar på ”undvika jämt-listan” 🙂
  • Regelbundna vanor. Försök att hitta en rytm för sömn och vakenhet som ser ungefär likadant ut från dag till dag. Då blir det lättare för kroppen att lära sig när det är dags att vara pigg och när det är dags att bli trött.
  • Återhämtning under dagen ger bättre sömn. Sömn är återhämtning, men om det är den enda återhämtningen du har under dagen kommer den inte att komma till sin rätt. Du behöver även andra pauser under dagen för att kunna sova optimalt.

Om du har problem med sömnen eller funderingar, kolla gärna på 1177.se – de har bra kunskap kring sömn och sömnvanor.

Kom ihåg att sömnen är en tredjedel av dygnet! Du är värd en bra sömn för du behöver det för att fungera, orka och utvecklas. 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras