Sanningen om löpning

Jag träffar då och då personer som säger att de är avundsjuka på mig. Avundsjuka för att min motivation till löpning aldrig verkar svikta. För att jag springer och springer och springer… Jag brukar säga att det handlar om att jag älskar löpning. Men det där stämmer ju egentligen inte, eller hur?!

Jag har inte alltid sprungit. Det jag gör idag när det kommer till löpning gjorde jag inte när jag var 15, 17 eller 20 år. Men jag har lärt mig att älska löpning och jag har lärt min kropp att trivas med ansträngning. Trots det så ser jag inte alltid fram emot alla träningspass och i vissa perioder är motivationen låg. Lathet ligger i människans natur. Vi är programmerade att spara energi till sämre tider. Självklart känner även jag att det ibland skulle vara skönare att stanna hemma än att ge sig ut och springa. Men det har blivit till en vana att springa. Något som jag saknar om jag inte gör. Och de jobbiga perioderna är värda att kämpa sig igenom för att kunna njuta av de härliga.

Få saker kommer lätt här i världen. Alla som uppnår något behöver som regel anstränga sig. Det är en sanning.  

Så hur kommer man igång och hur håller man i när motivationen sviktar? Du har säkert hört det förut, men att höra utan att göra gör ingen skillnad.

  • Bestäm dig! Sätt en tid och dag och kör igång. Det är faktiskt du som bestämmer vad kroppen ska göra – inte tvärt om. ”Bara gör’t”, är ibland hela sanningen!
  • Minskar trösklarna! Gör det inte krångligt, gör det lätt. Vilken tid på dygnet är bäst för dig? Det svåraste brukar vara att ta sig upp från TV-soffan, så hjälp dig själv genom att välja en tid som passar. Morgon? Direkt efter jobbet? Lägg fram kläder och skor i förväg så slipper du skylla en missad löprunda på att du inte hittade dina favorit tights… Är det svårt att komma iväg på egen hand – skaffa en träningskompis eller spring med en grupp.
  • Lite är bättre än inget! Börja med det som känns överkomligt och tänk sedan att en kort löptur är bättre än ingen. Kanske körde det ihop sig och du hann inte det du tänkt och planerat. Men tänk då på att 20 minuter är 20 minuter, 0 minuter är 0 minuter – lite är bättre än inget!
  • Sätt ett mål och ge en belöning! Du kan sätta mål för olika saker. Kanske vill du springa en viss sträcka i slutet av sommaren, eller ett lopp du vill genomföra? Du kan även sätta mål vecka för vecka. Till exempel kan målet vara att ha 3 löppass denna vecka. Våga berömma och belöna dig själv.
  • Ta det lugnt i början! Om du är klok och förnuftig så ta det lugnt i början. Korta och lunga löppass eller promenader med löpinslag. Du ska faktiskt få känna att ”det var ju inte så farligt det där”. Då ökar chansen att du tycker att det är roligt på riktigt!

Alla måste inte älska löpning eller tycka att det är en bra träningsform. Men, om du är villig att ge det en chans, så var beredd på att du behöver ha tid och tålamod.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras