Vilodag?

Idag är det vilodag. Eller egentligen är det nog mer rätt att kalla det för ”återhämtningsdag”, för syftet är just att återhämta, inte bara vila. Jag känner mig rätt trött i kroppen efter en flera tuffare och längre pass under veckan. Kroppen behöver få hämta igen sig och bli pigg, stark och energifylld.


Idag är det vilodag. Eller egentligen är det nog mer rätt att kalla det för ”återhämtningsdag”, för syftet är just att återhämta, inte bara vila. Jag känner mig rätt trött i kroppen efter en flera tuffare och längre pass under veckan. Kroppen behöver få hämta igen sig och bli pigg, stark och energifylld.


Om träningen ska ge resultat är balansen mellan belastning och återhämtning A och O. Lagom mycket belastning i förhållande till återhämtning och tvärtom.

Vi kan inte träna, träna, träna utan återhämtning, men inte heller vila oss i form. Beroende på hur mycket och hur hårt vi tränar så behöver återhämtningen anpassas. Tränar vi ett fåtal pass per vecka, äter, dricker och sover bra och lever balanserat i övrigt så brukar återhämtningen ske mer eller mindre av sig självt. Tränar vi mer än så, kanske till och med varje dag, blir det större utmaning att få till återhämtningen och vi behöver tänka till lite mer.

Att känna sig pigg och alert i både kropp och knopp inför ett pass brukar vara ett tecken på att återhämtningen åtminstone inte varit för liten. Idag är jag inte pigg och alert i kroppen utan snarare sliten. Därför väljer jag att fokusera lite extra på återhämtning.


Så här ser min återhämtningsdag ut:

Sovmorgon! Även om jag vaknar tidigt är det skönt att veta att jag inte behöver stressa upp utan kan ligga och dra mig.

Lättare fysisk aktivitet så som rörlighetsträning, promenad eller spela fotboll med sonen. Kroppen ska inte belastas så mycket idag, men den ska få chansen till rörelse för att bli varm och mjuk och för ökad blodgenomströmning

Extra god (och bra!) mat. Bra mat = god mat, och idag tänker jag unna mig extra mycket gott och bra. Smoothies med goda frukter och bär, nötter, frön, färska grönsaker och härliga kryddor är ett exempel.

Ligga på rygg. Att ligga på rygg några stunder varje dag är lika underbart som underskattat. Det ger mycket större vila än att till exempel sitta i en soffa. Jag tycker att det funkar bäst att ligga på ett lite halvhårt underlag, som en matta direkt på golvet eller liknande. Har jag ingen matta väljer jag direkt på golvet – inte sängen. Jag brukar variera mellan att ligga raklång och att dra upp knäna mot magen (fosterställning fast på rygg). Medan jag ligger där filosoferar jag, tittar i taket eller blundar.

  Power nap. Om jag behöver idag så blir det en power nap på eftermiddagen.

Småpyssel och andra projekt. Jag brukar vara försiktig med att dra igång några större projekt på vilo-/återhämtningsdagar men däremot kan det vara härligt att få syssla med något som jag inte brukar göra så ofta; måla, pyssla eller varför inte baka!

Vänliga tankar och lägre krav. Idag är fokus på att känna mig nöjd med mig själv och fokusera på det positiva. Jag väljer att bygga på lust idag: vad vill jag göra? I morgon, och andra dagar, kan jag ta itu med det som är mer kravfyllt och ansträngande.

Något extra för mig! Kanske ett fotbad och lite extra omsorg om fötterna – de som bär mig på alla löprundor. Eller varför inte ett bad för hela kroppen? 

  Har du några vilo- eller återhämtningsdagar? Vad brukar du göra då?

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.