Duger du som du är, eller?

Vem bestämmer egentligen vad du ”måste” göra för att duga? Är det du själv eller någon annan?

Det är såklart inget fel på att göra sig fin; att fixa håret, sminka sig, klä upp sig… vad som, så länge det är vad du verkligen vill. Det som däremot stör mig är när vi känner att vi gör sådana saker för att vi ”måste”. Vi måste raka benen om vi ska ”kunna” vara barbenta nu i sommar. Vi ”behöver” täcka över magen för att de inte är tillräckligt platt. Vi ”kan” inte gå på jobbet utan smink. Varför? Alla dessa saker vi gör för att vi tror att vi måste, för att vi tror att annars skulle vi inte duga.

För något år sedan var det i stort sett otänkbart för mig att gå på jobbet utan smink. Jag tyckte att jag åtminstone behövde lite färg på fransar och bryn. Varför? Helt ärligt; för att jag tyckte att jag var så ful utan smink. Okej, vad är då problemet med det. Ja, ingen vill väl känna sig ful, såklart, men varför är det viktigt på jobbet? Förmodligen handlade det mest om en vana jag lagt mig till med sedan många år. En vana som började med att jag lärde mig från andra och från samhället i stort att kvinnor måste se bra ut för att duga. Och för att  se tillräckligt bra ut så måste kvinnan sminka sig. På så vis kom det att blir ett ”måste” för mig. Inte något som jag gjorde för att det var roligt eller för att jag verkligen ville. Men sedan en tid tillbaka är jag allt oftare utan smink både på jobbet och annars. Och det går bra. Väldigt bra faktiskt. Och jag bryr mig inte längre så mycket om ifall jag är ful eller inte. Det får gå bra ändå liksom.

En helt vanlig osminkad dag i mitt liv

Det är så klart att du ska göra dig snygg och fixa till dig. Om DU vill det. Om DU tycker att det är kul och om det är för din egen skull. Men du duger ändå, kom ihåg det! Och det är ditt val vad du ”måste” och inte. Du behöver inte alltid vara snygg för att duga, för att vara bra! Ju fler som faktiskt vågar strunta i alla ”måsten” kopplat till utseende, desto lättare blir det för oss allihopa att var lite mer avslappnade i förhållande till det. Tillsammans kan vi bana lite nytänk här!

Passa på nu i sommar att befria dig själv från utseende-måsten, upplevda krav och förväntningar. Inta chefspositionen över ditt eget liv. Ingen annan än du ska bestämma vad som är tillräckligt bra och vad du behöver göra för att duga!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras