Vår matfilosofi

Vi har en tanke i min familj att vi ska äta bra mat. Bra mat som är nyttig och god. Mat som är vällagad och som ger energi och lust! Dessutom behöver den vara funktionell i vardagen för en familj med små barn och aktivt liv. En tanke är en tanke och verkligheten ibland något annat. Känns det igen? För visst är det svårt ibland att leva upp till den där tanken? Och vad ÄR egentligen ”bra” mat? Ja, det beror på vem du frågar. Det finns många olika skolor och tolkningar där. Jag är ingen kost- eller näringsexpert. Men, vi har vår filosofi…  och den är enkel.

Vi har en tanke i min familj att vi ska äta bra mat. Bra mat som är nyttig och god. Mat som är vällagad och som ger energi och lust! Dessutom behöver den vara funktionell i vardagen för en familj med små barn och aktivt liv. En tanke är en tanke och verkligheten ibland något annat. Känns det igen? För visst är det svårt ibland att leva upp till den där tanken? Och vad ÄR egentligen ”bra” mat? Ja, det beror på vem du frågar. Det finns många olika skolor och tolkningar där. Jag är ingen kost- eller näringsexpert. Men, vi har vår filosofi…  och den är enkel.

 DSC_0468_0 - Vår matfilosofi

Ju mer ”bra” vi äter desto mer kan vi äta ”dåligt”. Visst köper vi färdiglagat, halvfabrikat, snabbmat, godis och en och annan glassförpackning. Ibland. Vi har våra cravings i familjen som vi ger utlopp för och vi följer ingen kostlära slaviskt. Däremot så väljer vi mycket grönt i vardagen och äter så mycket rena råvaror som möjligt. Utan att komplicera det. Vi lagar inte alltid maten. Mycket av det vi köper hem går att äta och ger bra energi och näring utan, eller med mycket liten, tillagning. Att äta bra som bas ger möjlighet att då och då falla för cravings, att köpa snabbmat, färdiglagat med mera.

DSC_0075_1 - Vår matfilosofi

Enkel mat är också bra mat. Naturen har begåvats med det allra bästa för att ge oss näring och energi. Grönsaker, rotsaker, frukt, ägg, bönor, nötter och frön. Det är superenkelt att skiva upp lite grönisar och komplettera med något annat smått och gott utifrån behov och lust. Kanske finns det en förpackning keso, kvarg eller en bit ost i kylen? Fram med lite olivolja, kryddor och vad du nu kan hitta. Ja, ibland kan kastrullerna faktiskt stå kvar i skåpet och du får ändå en middag som känns lite mer ”rätt” och ”bra” än fiskpinnar i brödrosten 😉

Vi tror ofta att snabbmat och hämtmat är det enklaste, men jag lovar – detta är ännu enklare. Dessutom tycker jag, helt ärligt, att det är godare, roligare och jag mår mycket bättre av det både på kort och lång sikt.  

DSC_1168_1_0_0 - Vår matfilosofi

Mat med färg  – Det brukar ju sägas att vi äter med ögonen, och det är verkligen sant. Grönsaker i olika färger och former kan verkligen piffa upp den tråkigaste vardagsrätt. Dessutom kan vi väl alla enas om att grönsaker är fullproppade med massor av nyttigheter. Experimentera och hitta nya favoriter! Grönsaker finns i massor av färger och former.

Kanske kan du samla regnbågen på ditt middagsbord idag? Olika röror och smoothies är andra favoriter som kan göras både nyttigt och mättande. I en smoothie kan du mixa ner det mesta, även de grönsaker som kan vara lite svårare att få godkänt i en barnfamilj. Tillsammans med smaken från hallon, mango, citrusfrukt, persika, kanel eller banan brukar vi gömma te x spenat, grönkål, ärtor eller ett och annat salladsblad.

DSC_0065_0 - Vår matfilosofi

Mat för miljön – Ja, här är det ju också svårt att var helt ”rätt” ute. Jag tror i alla fall på småskalighet, närhet och mindre bekämpningsmedel i min mat. Hittar jag mat som är både ekologisk och närproducerad blir det ofta en självklarhet i min varukorg. En annan miljöviktig riktning när det gäller mat är att konsumera mindre och framförallt att slänga mindre. I vår familj översätts det till: ät det som finns i skafferi och kyl innan det blir dåligt, använd rester och köp inte ”skräp” (skräp = godis, läsk, mat med massor av tillsatser osv).

På vår lokala butik märker de upp varor med kort datum och säljer till lägre pris. Det kan vara allt från kvarg och ostar till fisk och charkvaror. Kan du vara lite flexibel i dina matvanor så är det här ett perfekt sätt att ta tillvara sådant som annars skulle slängas. Många varor håller sig betydligt längre än bäst-före-datumet.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.